Иван Бакалов, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.  Извадих

...
Иван Бакалов, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.  Извадих
Коментари Харесай

Иван Бакалов: Недействителните гласове се увеличиха над четири пъ...

Иван Бакалов, публицист, Фейсбук. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. 

 

Извадих малко данни от ЦИК за изборите в последните 10 години.

Една звезда от YouTube - Цанов напред и нагоре - раздухва доктрина на конспирацията за машините за гласоподаване. Не е ненадейно за него, като човек от телевизия Алфа- Атака. Обаче и Слави Трифонов му приглася и споделя, че това е " колосален скандал ".

Заради тях направих информация за какво толкоз ненавиждат тия машини. Пръв Борисов сподели пред малките екрани: " Пипат машините! ".

Всъщност желаят да махнат машините, тъй като прецакаха стройната отработена система за пазаруване на гласове и замяна на резултати с недействителни бюлетини.

 

Ето по данните от ЦИК:

 

Парламентарни избори октомври 2014 година – 218 хиляди недействителни гласове в урните. Гласуването е напълно с хартиени бюлетини. Този брой е над 6% от подадените гласове, що се касае за една цяла партия.

Парламентарни избори март 2017 - 169 хиляди недействителни гласове в урните. Гласуване единствено с хартиени бюлетини.

Местни избори октомври 2019 - 661 хиляди недействителни гласове (!). Гласуване единствено с хартиени бюлетини.

Рекордният брой недействителни бюлетини е и поради въведените преференции, само че и поради повишен брой операции и фалшификации. Една действителна бюлетина, пусната в урната, може да стане недействителна единствено с една драсване на химикалката в още едно поле за партия или претендент. Има и други способи. Това, види се, е всеобща процедура. Преди години бъдещият кмет на Пловдив беше записан да инструктира локалния актив на ГЕРБ по какъв начин да реализират триумфи като усилват недействителните бюлетини. Вместо в пандиза, той влезе в кметството.

Парламентарни избори април 2021 – 86 хиляди недействителни гласове (бюлетини) в урните. Намалели са, тъй като с изключение на хартиени бюлетини вкараха и машинно гласоподаване по желание, което огромна част от гласоподавателите избраха. И при него не може бюлетините да се подправят на невалидни.

На парламентарните избори юли 2021, ноември 2021, октомври 2022 имаше единствено по 9 хиляди до 11 хиляди недействителни бюлетини. Гласуването беше машинно на всички места в секциите с над 300 души.

И на парламентарните избори април 2023 – 44 хиляди недействителни гласове от хартиени бюлетини. Отново се усилват, тъй като върнаха смесеното гласоподаване - хартиени бюлетини и машини, които служат единствено като принтер за разпечатване на бюлетини.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР